10 populära utomhussporter

Letar du efter en fritidssysselsättning där du kan ha roligt samtidigt som du får frisk luft och motion? I den här artikeln ger vi tips på 10 populära sporter som du kan ägna dig åt utomhus.

1. Hundsport

Det finns många olika hundsporter som du kan ägna dig åt tillsammans med din hund, på såväl hobby- som på elitnivå. Agility, apport, lydnad och sök är några av hundsporterna som finns att välja på. Välj en gren som är lämplig för din hunds ras eller testa er fram inom olika sporter!

2. Löpning

Fördelarna med löpning är många – det kan göras på många olika nivåer, det kan göras på många olika ställen, det är billigt (det är dock viktigt att investera i ett par bra skor) och man kan välja mellan att göra det ensam eller tillsammans med vänner eller familjemedlemmar.

3. Orientering

Hitta vägen i okända marker med orientering. En kompass och en karta är dina enda verktyg. På kartan finns olika platser markerade och sporten går ut på att hitta dem på kortast möjliga tid.

4. Fotboll

Gör som miljontals människor världen över, öva upp koordination och bollkänsla med denna omåttligt populära lagsport. Gå med i ett lag eller spela med grannskapet på gräsplanen på bakgården! En av anledningarna till att sporten är så populär är att det krävs så lite prylar!

5. Klättring

Kicka igång adrenalinet med lite klättring längs en klippvägg. Hitta din närmaste klätterklubb och anmäl dig till en grundkurs till att börja med. Genom klubben kan du även hyra den nödvändiga utrustningen innan du bestämt dig för att fortsätta. Klättring kan göras såväl inomhus som utomhus och på flera olika underlag.

6. Kanot/kajak

Få motion och styrka samtidigt som du njuter av den vackra naturen från vattnet. Det finns kanoter och kajaker anpassade för såväl sjöar och åar som för det vågiga havet. Sporten kan dessutom avnjutas både ensam och tillsammans med andra. Paddling är en utmärkt sport under den varmare delen av året, när det blir för kallt kan man hålla igång på roddmaskinen på gymmet istället.

7. Golf

Golf är en mycket omtyckt sport bland många människor i Sverige och runtom i landet hittar du hundratals banor. Sporten har sina rötter i 1400-talets Skottland och i Sverige startades den första klubben på 1880-talet. Vill du börja med golf behöver du ett grönt kort.

8. Skidåkning

Under årets snöiga del är skidsport det självklara valet för många svenskar. Åk utför eller på platta underlag – valet är ditt! Skidor, pjäxor och stavar är nödvändig utrustning vid skidåkning och att klä sig i ordentliga varma kläder är också viktigt. Vid utförsåkning kan det också behövas en hjälm. I Sverige är Åre och Sälen exempel på orter dit svenskar vallfärdar om vintrarna för att ta del av utförsåkning på alla nivåer.

9. Cykling

Träna ben och kondis på cykel! En del föredrar att kombinera cyklingen med en naturupplevelse på moutainbike, medan andra föredrar att ägna sig åt landsvägscykling. Ännu en version av cykling är med hopp och skarpa kurvor på en BMX-cykel. Om inget annat kan en cykeltur till jobbet göra susen för hälsan!

10. Bandy

Ännu en lagsport med massor av teknik är bandy på is. Sporten utövas mellan två lag med elva i varje. Utrustning som krävs är skridskor, bandyklubba och bandyboll, medan målvakterna spelar utan klubba.