Att cykla med sin hund

Många hundraser kräver mycket motion och att ta med dem på en cykeltur kan vara ett alldeles utmärkt sätt att ge dem ordentligt med rörelse.  Det är dock viktigt att tänka på en del saker innan man ger sig ut och börjar träna. I den här artikeln får du dels tips på vilka saker du bör tänka på och dels på hur du kan träna din hund att springa bredvid cykeln. Om du föredrar att hunden åker med dig på cykelturen eller om den emellanåt behöver en paus från springandet kan du hitta cykelkorgar på Petworld.

Vad ska man tänka på innan man påbörjar cykelträning med hunden?

Cykelmotion innebär, oavsett tempo, att hunden inte har någon möjlighet att själv reglera hastigheten, vilket kan vara tufft. Man bör inte cykla med en hund som inte växt klart än eftersom dess skelett, som ännu inte är fullt utvecklat, kan ta skada av för tuff träning. Den generella rekommendationen är att inte börja cykelträna före hunden nått 18 månaders ålder, enligt Agria. När det gäller tyngre hundar kan de kräva ännu längre tid innan ben och leder är redo för den typen av påfrestning.

Om din hund är av en ras som har kända höft- eller armbågsproblem bör dessa undersökas innan man påbörjar cykelträning. Finns anmärkningar ska man prata med veterinären om vilket träningsprogram som är lämpligt för hunden.

Förberedelser

Det enklaste sättet att ta med sig hunden på en cykeltur är att använda sig av en så kallad ”springer” – en anordning som är utformad för att man ska kunna koppla hunden till cykeln och för att få den att hålla ett jämnt tempo. Med ett koppel som komplement till springern kan man också reglera om hunden skulle få för sig att göra några hastiga rörelser. Springern fästs på cykeln och hunden sätts i en sele som kopplas till den.

Tänk också på att du måste använda reflexer på såväl dig själv som på hunden om ni är ute i skymning eller mörker!

Underlag

För att undvika för hög belastning när du börjar träna hunden är det lämpligt att ta det lugnt. Hårda underlag, såsom asfalt, sliter mer på hundens leder och man bör undvika det så långt det är möjligt. Det är bättre med mjukare underlag, exempelvis gräs och sand. Även i motionsspår kan man oftast hitta bra underlag, men se upp så att du inte stör andra motionärer!

Hur lär man sin hund att springa vid cykeln?

Innan du påbörjar en cykeltur med hunden är det viktigt att rasta den, så minskar ni risken för skador på er båda om den behöver stanna plötsligt.

När du cyklar med din hund ska den befinna sig på din högra sida av cykeln, eftersom du ska utgöra gränsen mellan hunden och trafiken. Det är en bra idé med ett kommando som du använder som ”till höger om cykeln”-kommando, exempelvis pedal. Börja med detta och börja sakta (gående om det behövs) så att hunden lär sig att gå bredvid cykeln när den rör sig. Öka efterhand tempot.

Efter att man tränat på ett tag brukar hunden veta som gäller och pedal-kommandot kan användas utan att man har hunden kopplad när man befinner sig i rätt miljö för det (utan trafik). Detta är det allra säkraste sättet att cykla med hunden, eftersom man sällan kan vara hundra procent säker på att den inte får syn på något eller stannar.