Bra lampor till friluftslivet

Det är mycket man måste tänka på inför en längre vandring eller campingtrip, inte minst att ha med rätt lampor! Här får du tips på bra friluftslampor och hur du bäst rör dig ute i vildmarken.

Pannlampor

När du befinner dig ute i vildmarken är det viktigt att kunna ha båda händerna fria för att sätta upp tält, laga mat eller läsa kartan. Pannlampor är väldigt praktiska redskap för de allra flesta friluftsutövare, men det gäller att välja rätt lampa!

När du ska köpa en pannlampa är det viktigt att du tänker både på ljusstyrkan och batteritiden. På en del lampor går det att ändra styrka och form på ljuskäglan. Vilken ljusbild som är bäst beror på vad du ska ha lampan till. Det går att variera bilden efter behov. En bredare ljusbild ger ett svagare ljus medan en smalare ljusbild ger ett starkare ljus.

När du befinner dig ute i vildmarken är batteritiden förstås väldigt viktig. Det värsta scenariot när man är ute och campar eller vandrar i skogen är att batteriet dör i mörkret. Tänk på att LED-lampor tappar ljusstyrka efter en relativt kort tid och kan dö helt efter bara ett par timmar.

Campinglyktor

En bra campinglykta passar både i tält som i vildmarksstugor. Det finns både LED-drivna och gasdrivna lyktor att välja mellan. Moderna lyktor håller längre och det går även att få tag på modeller som kan laddas med hjälp av flera olika energikällor.

Så vad ska man välja, LED eller gaslykta? LED-lyktan passar bäst till innertältet. LED ger ett starkt ljus som är bra för både kartläsning och matlagning. Däremot ger en gasdriven lykta ett varmare ljus. En gaslykta drivs dessutom med samma gasbehållare som gasköket. Se till att välja en enkel och lätt lykta så att du inte bär med dig en massa onödig vikt.

Numera finns det lyktor som fungerar både som lykta och ficklampa beroende på vilken funktion man ställer in lyktan på. Den här typen av multifunktionella lampor går att använda både i bilen och på campingen.

Köp en lykta med gummibotten för extra stabilitet och stöttålighet. Inbyggda reflektorer ger desto bättre spridning av ljuset.

Ficklampor

Ficklampor (precis som pannlampor) ger bra belysning i ett begränsat område och är till stor hjälp när du behöver reparera din utrustning eller lägga förband.

Det finns en uppsjö av modeller och storlekar att välja bland på den svenska marknaden. Starka lampor med zoom och lång räckvidd är det perfekta valet för friluftslivet!

Det kan löna sig att lägga en extra slant på en bra lampa. Dåliga ficklampor måste ofta bytas ut. Oavsett prislappen är det viktigaste dock att din ficklampa har en bra ljusstyrka. Ljusstyrkan mäts i lux och numera finns det lampor med olika ljuskällor. LED är dock den allra vanligaste varianten. Eftersom LED är mer energieffektivt än andra ljuskällor har batteritiden på ficklamporna också förlängts avsevärt.

Behöver du skaffa bra lampor till campingen?

Vare sig du ska ut och vandra i fjällen eller campa i skogen är det väldigt viktigt att ha med sig bra lampor. Att välja rätt lampa är inte det lättaste. Läs mer om lampor med olika ljuskällor för både inomhus och utomhusbruk här.